کتاب مینیمالیسم دیجیتال: یافتن زندگی متمرکز در یک جهان پر هیاهو، یکی از پرفروشترین آثار نیویورک تایمز به قلم کال نیوپورت از حذف مسائل غیر ضروری و توجه به اموری که ضروری هستند، میگوید. نیوپورت که قبلا کتاب پرفروش «کار عمیق» را نوشته، این بار فلسفهی نوینی را برای استفاده از فناوری معرفی میکند که زندگیهای بسیاری را بهبود بخشیده است.
کال نیوپورت (Cal Newport) در سال 2016، مقالهای از اندرو سالیوان مفسر و وبلاگنویس مشهور با عنوان «من زمانی انسان بودم» در مجلهی نیویورک تایمز خواند. مقالهای که عنوان فرعیِ آن هشدار دهنده بود: «بمبارانِ بیپایانِ اخبار و شایعات و عکس از ما دیوانگانی معتاد به دریافت اطلاعات ساخته. این اتفاق مرا نابود کرد و ممکن است با شما هم چنین کند.» این مقاله سبب شد تا نیوپورت به شکلی غیرمنتظره وارد دورهای فشرده برای مطالعه و تحقیق دربارهی مزایا و خطراتِ زندگیِ مدرن شود و این بار کتابی در خصوص تاثیر تکنولوژی و شبکههای مجازی بر روند زندگی واقعی افراد بنویسد.
بدون شک شما با وجود زندگی در دنیای مدرن و استفاده از شبکههای اجتماعی و برنامههایی با طراحیِهای اعتیادآورِ نیاز دارید تا با فلسفهی استفاده از این فناوریها آشنا شوید. هدفِ کتاب حاضر، شناساندن مینیمالیسمِ دیجیتال (digital minimalism: choosing a focused life in a noisy world) است که این شامل کاوشی دقیقتر دربارهی آنچه از شما میخواهد و علت نتیجه دهندگیِ آن است. در مرحلهی بعد در صورت پذیرش این فلسفه، نحوهی به کارگیریِ آن را به شما یاد میدهد.
برای رسیدن به این هدف، کتاب به دو بخش تقسیم شده است. در بخش نخست فلسفهی زیربناییِ مینیمالیسمِ دیجیتال توضیح داده شده و بخش دومِ نگاهی دقیقتر به ایدههاییست که به شما در پیش گرفتنِ سبکِ زندگی ساده و مینیمالیستی کمک میکنند.
در حقیقت کال نیوپورت با بررسی زندگیهای مختلف روشهای مرسوم مینیمالیستهای دیجیتال و ایدههای حمایت کنندهی آنها را کشف میکند. او نشان میدهد که آنها چطور با بازبینی شبکههای اجتماعی مجددا لذتهای دنیای برونخط را پیدا کرده و از راه دورههای منظم خلوتگزینی، دوباره ارتباط با خودِ درونیشان را میسازند. همچنین در آخر راهبردهایی را به شما آموزش میدهد تا بتوانید این روشها را در زندگی خود به کار برید.
هدف نهایی نیوپورت در این کتاب گفتن این نکته است که فناوری نه خوب است و نه بد، مهم این است که بتوانید از آن در راه اهداف و ارزشهایتان استفاده کنید و اجازه ندهید فناوری از شما استفاده کند.
در نهایت میتوان گفت که اگر به دنبال نقشۀ راهی برای رها کردن خودتان از قید و بند ایمیل، شبکههای اجتماعی، گوشی هوشمند و صفحه نمایش هستید و میخواهید به زندگی واقعی خود برگردید، تردید نکنید که خواندن این کتاب برای شما مفید خواهد بود.
کال نیوپورت استاد علوم کامپیوتر دانشگاه جورج تاون است. او در زمینه نظریه سیستمهای توزیع شده تحقیق و علاوه بر کارهای دانشگاهی، در زمینه تعامل و کنش بین فرهنگ و تکنولوژی پژوهش میکند. همچنین او تاکنون 6 کتاب نوشته که معروفترین آنها کار عمیق است که از سال 2017 پیوسته مورد توجه و استقبال خوانندگان و منتقدان قرار گرفته است.
جوایز کتاب مینیمالیسم دیجیتال:
– پرفروشترین کتابهای فهرست نیویورک تایمز و ژورنال وال استریت
– پرفروشترین کتابهای ناشران هفتگی (Publishers Weekly) و آمریکای امروز (US Today)
برخی نظرات دربارهی کتاب مینیمالیسم دیجیتال:
– شما کاربر نیستید بلکه شما محصول هستید. دست نگه ندارید، از حسابهای خود خارج شوید و راه متفاوتی را برای زیستن در این جهان در پیش بگیرید. آفرین کال! یک راهنمای هوشمندانه برای مردم خوب. (سث گودین)
– این کتاب یک دعوت ضروری در جهتِ انجام دادن کارهایی است که هر کسی باید انجام دهد به شرط آنکه بخواهد در زندگی، فرمانده خودش باشد. (رایان هالیدی)
– کتاب مینیمالیسم دیجیتال اثر کال نیوپورت بهترین کتابی است که من در مدت اخیر درباره ارتباط انسان با فناوری خواندهام… اگر به دنبال راهنمایی هستید که به شما راهی برای رهایی از ایمیل، شبکههای اجتماعی، گوشیهای هوشمند و اسکرینها را نشان دهد، این کتاب راهنمای خوبی است. (آدام آلتر)
– من شما را به چالش دعوت میکنم که اگر میتوانید کل این کتاب فوقالعاده را در یک نوبت به پایان نبرید! مطمئناً خود من کتاب را در یک نوبت خواندهام و از ایدههای کال در زندگی خودم به سرعت استفاده کردم. (جرج مککیون)
در بخشی از کتاب مینیمالیسم دیجیتال میخوانیم:
تقریباً هم زمان با کار کردنِ من روی این فصل از کتاب، یکی از مقالهنویسهای روزنامهی نیویورک پست مقالهای با عنوان “چگونه اعتیادم به گوشیِ هوشمند را ترک کردم؛ شما هم میتوانید” منتشر کرد. راز موفقیت او این بود که قسمت اعلانِ صد و دوازده برنامهای را که روی آیفوناش نصب کرده بود خاموش کند و در پایان مقاله با خوشبینی نتیجهگیری کرد که «به کنترل در آوردنِ مجددِ اوضاع کار نسبتاً آسانیست.»
تعداد این طور مطالب و مقالات در نشریات فناوری خیلی زیاد است. در بیشترِ آنها نویسنده متوجه میشود که رابطهاش با ابزارهای دیجیتال باعث شده کاراییاش را از دست بدهد، پس نگران میشود و سریع راه حلی هوشمندانه برای تغییر دادن شرایط پیدا میکند و در پایان هم با ذوق و شوق اعلام میکند که کنترل امور را در دست گرفته و شرایط زندگیاش خیلی بهتر شده است. البته من همیشه به این جور راه حلهای فوری با پایان خوش با دیدِ تردید آمیزانه نگاه میکنم. بر اساس یافتهها و تجربههایم دگرگونسازیِ دائمیِ زندگیِ دیجیتال آن هم فقط با استفاده از چند نکته و راه حل ساده کار بسیار دشواریست.
مشکل این است که تغییرات کوچک برای حل مشکلات بزرگِ ما در ارتباط با فناوریهای جدید کافی نیستند. رفتارهای زیر بناییای که امیدواریم برطرف شوند، در فرهنگ ما نهادینه شدهاند و همانطور که در فصل قبل هم بحث کردم، این رفتارها توسط نیروهای روانشناختیِ قویای حمایت میشوند که از غرایز پایهی ما استفاده میکنند. برای به دست گرفتنِ دوبارهی کنترل اوضاع، نباید به چندین راه حل ساده اکتفا کنیم، بلکه باید ارتباطمان با فناوری را از ابتدا و با استفاده از ارزشهای عمیقِ درونیمان پایه گذاری کنیم.
فهرست مطالب کتاب
مقدمه
بخش اول: مبانیِ اصولی
1: مسابقهی تسلیحاتیِ نابرابر
2: مینیمالیسمِ دیجیتال
3: پاکسازیِ دیجیتال
بخش دوم: تمرینها
4: در تنهایی وقت گذراندن
5: “لایک” نکردن
6: بازگرداندنِ تفریح
7: ایستادگی در مقابل میل به جلب توجه
نتیجهگیری
تقدیرنامه
یادداشتها
پینوشتها